В Северна България и високите западни полета снежната покривка е най-голяма

В Северна България и високите западни полета снежната покривка е най-голяма.  На места тя достига и до 16-17 сантиметра.

 

На югоизток преваляванията бяха от дъжд. Количествата, измерени там бяха  до 15-16 литра на квадратен метър. Валежите навсякъде  спряха. 


Утре през деня, облачността отново ще се увеличи и привечер ще завали сняг. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, ще бъде слаб, в Дунавската равнина умерен до силен. Максималните температури ще са между 1° и 6°.

 

В планините, до обед облачността ще е променлива, но по-късно ще се увеличи и ще завали сняг. Ще духа умерен до силен западен вятър и с него ще продължи да нахлува студен въздух. Максималната температура на 1200 м ще бъде около минус 3°,  на 2000 м около минус 10°.

 

В началото на следващата седмица от север с умерен, в Източна България силен северен вятър, ще нахлува още студен въздух. Температурите ще се понижат. Утре ще бъде облачно с превалявания от сняг и в Източна България ще има условия за навявания и снежни виелици. Във вторник валежите в по-голямата част от страната ще спрат, като само в югоизточните райони все още ще превалява сняг.

 

През следващите дни в Западна и Централна България ще е предимно слънчево и почти тихо. Сутрин обаче ще е доста студено, с минимални температури почти навсякъде под минус 10°. В източните райони в сряда все още ще духа умерен северен вятър, облачността ще е предимно значителна и не е изключено на отделни места и да превали слаб сняг.

 

В петък ще е предимно слънчево. На места в низините ще има мъгла или ниска облачност и там ще остава по-студено, с отрицателни дневни температури. В останалите райони постепенно ще се затопля.