12-годишната Ивана е подложена на трети курс химиотерапия

Изоставено дете се нуждае от помощ. 12-годишната Ивана страда от левкемия. Момичето, което е живяло в дома в Могилино, се нуждае от придружител по време на поредната химиотерапия в болницата във Варна.


Ивана е едно от хилядите изоставени деца в България. Родена е с много увреждания.

Още по темата

 


„Много контактно и общително дете е. Завършила е първи клас в общообразователно училище. Откакто е при нас, ние чуваме непрекъснато някакъв говор, постоянно се задават въпроси и иска да получава отговори”, обяснява Дияна Дянкова, директор на ЦНСТ-Варна.


Сега Ивана се бори за живота си. Подложена е на трети курс химиотерапия.


„В момента сме в тази активна фаза, където включително и фатални усложнения могат да се очакват, както при всяко дете на втори рецидив”, разказа доц. Валерия Калева, директор на Клиниката по детска онкохематология, МБАЛ „Света Марина”.


Всяко дете обаче влиза в болница с придружител. Най-често това е майката, но при Ивана това са възпитатели и доброволци.


„Имаме нужда да намерим едни хора придружители, които да са там постоянно и да са колкото може по-малко. Да не се сменят непрекъснато”, обясни Дияна Дянкова, директор на ЦНСТ-Варна.


„Ние в момента сме нейните майки, за да понася и химиотерапията и всички последствия, и да се грижим за нея всяка една минута от денонощието”, обяснява Татяна Сергеевна, възпитател в ЦНСТ-Варна.


„Хигиената, храненето, обстановката, цялото обгрижване на това дете е цяло изкуство. Съответно трябва да бъдат обучени тези придружители”, добавя доц. Валерия Калева, директор на Клиниката по детска онкохематология, МБАЛ „Света Марина”.


Всичко необходимо за лечението на Ивана е осигурено. Остава само да се намерят хора, които да бъдат неотлъчно с нея в болницата.  


„Тези деца може би са дошли на този свят нас да ни направят по-добри, по-човечни”, смята Татяна Сергеевна, възпитател в ЦНСТ-Варна.


Повече по темата гледайте въ видеото.


Репортер: Нивелина Няголова


Всеки, който желае да помогне, може да се обади на телефон 0885 202 012. На него отговаря Дияна Дянкова, директор на ЦНСТ-Варна.