Годишно в България се раждат около 60 000 деца, 5% от тях - с асистирана репродукция

 

Все повече бебета ин витро - През 2014-та с пари от държавния фонд “Асистирана репродукция” са се родили рекорден брой деца.

 

Годишно в България се раждат около 60 000 момиченца и момченца. 5% от тях са заченати именно чрез асистирана репродукция. През миналата година по линия на фонда са се родили близо 900 бебета. За сравнение през 2011-та техният брой е бил 620. Една от причините за ръста е по-високата успеваемост на опитите.

 

Близнаците Славомир и Максимилиан се появяват на бял свят след повече от 10 години чакане. Маргарита не успява да забременее по естествен начин, дори е на път да спре с опитите.  Приятелка я съветва да опита ин витро оплождане. Така със съпругът ѝ започват борбата за рожба наново.

 

У нас двойките с репродуктивни проблеми са около 145 хиляди. Между 10 и 15 % от тях имат нужда от асистирана репродукция, за да имат дете.

 

„Средната успеваемост на ин витро опитите е около 25%, но имайте предвид, че все още твърде е голям броя на жените над 40, които се обръщат към фонда”, коментира Радина Велчева от фондация „Искам бебе”. Затова и съветът на специалистите е двойките, които не успяват да се сдобият с рожба, час по-скоро да потърсят лекарска помощ.

 

От съществуването на фонд ин витро досега у нас са се родили около 4000 момиченца и момченца.