"Болниците не са социален дом", каза в отговор здравният министър

"Партията на Меглена Кунева е на път да се превърне в "България на областните управители". Министерството на икономиката се превръща в "Министерство на демократичните сили", а това на здравеопазването - в "Демократи за партийно здравеопазване". Тези предложения за нови наименования направи Мая Манолова като част от свой въпрос към министъра на здравеопазването Петър Москов, свързан с кадровата политика в министерството.

 

Манолова упрекна Москов, че уволнява до крак всеки, който не е партийно обвързан с новите управляващи.

 

"Преяждате с власт по време на Великденски пости. В болницата в Смолян са уволнени "до крак" всички, които не са свързани с Реформаторския блок, без значение дали имат партийна принадлежност", обяви Манолова, цитирана от БГНЕС.

 

Уволнени са хора на длъжност от чистачки, през перачки до шофьори, категорична бе тя и обяви, че става дума за поне 30 души, които са изгонени от новото ръководство на болницата, назначено от Москов. Уволнение са цели семейства, които са работили в болницата.

 

"Присъствието на реформаторите във властта е истинско бедствия", обяви Манолова. По думите й уволненията са придобили характер на пандемия и характеризира това като "моделът Москов". Тя посочи още, че въпреки това Москов все още е далеч от Божидар Лукарски, който е назначил почти цялата си партия на държавна хранилка.

 

"Болниците не са социален дом", каза в отговор Петър Москов. По думите му, част от болниците са превърнати в социални служби за намиране на работа по партийна линия и когато след това мениджъра се опита да изпълни заповед на министъра за ограничаване на разходите му се налага да остави само онзи персонал, който е пряко свързан с дейността на болницата.

 

Москов не коментира случаите в болницата в Смолян, като се спря единственото на промяната на ръководството на болницата в Благоевград и категорично го защити, тъй като предишният ръководител е даден на прокурор за злоупотреби.

 

"Реформаторският блок не прави партийни назначения. Всеки, който ги прави на своя глава, носи собствена отговорност", каза Москов, след което обяви, че в сравнение с практиките на БСП, случващото се в момента изглежда като "пионерски лагер".