В началото на месеца скална маса се свлече и затвори и двете платна на Е-79

Продължава усилената работата в Кресненското дефиле при Симитли, където в началото на месеца струване затвори главната пътна артерия от и за Гърция, съобщи БГНЕС.

 

Работниците с тежка техника укрепват и разчистват пътя. Изоставена кофа от багер лежи край тях редом до купчините камъни, докато друг багер, за щастие със здрава кофа, изгребва калта и пръста.

 

На 5 март скална маса се свлече и затвори и двете платна на Е-79 в Кресненското дефиле. Около 50 куб. м скална маса се срути тогава на десния завой преди малкия тунел на входа на дефилето откъм Симитли.

 

Десният скат бе обрушен и последва същата процедура и на левия - откъм малкия тунел. Терасирането с цел укрепване на свлеклия скат отне дни, а добитият материал се транспортираше с гондоли за насипване ЛОТ-4 на автомагистрала "Струма" Сандански-Кулата. В началото на февруари пък на два пъти се свлича десният скат на пътя, но на 500 метра по-надолу в посока Кресна в района на Османска чешма.

 

След стабилизирането на времето ще започна най-мащабното обрушване на Кресненското дефиле, всички опасни участъци са огледани, очаква се само финансирането.

 

Реално Кресненското дефиле не е обрушвано от 35 години. Преминаването на автомобилите през 15-километровия участък за водачите е "руска рулетка". За щастие до сега при всичките свлачища - кални и скални, няма пострадали.