Здравната каса ще прекратява договорите си с лечебните заведения, срещу които има системно недоволство

 

Пациентите ще оценяват болниците, а Здравната каса ще прекратява договорите си с лечебните заведения, срещу които има системно недоволство.  Това е една от промените в Закона за здравното осигуряване, който беше одобрен на първо четене. 

 

През миналата година стотици недоволни пациенти са подали жалба в Изпълнителната агенция Медицински одит. Оплаквания заливат и пациентските организации. 

 

Основният дефект на здравната ни система продължава да бъде ниското качеството на медицинската помощ”, обясни д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата на пациентите. 

 

От 480 сигнала, 320 са именно за оказаните грижи. Другите жалби са за затруднен достъп до лечение и за нерегламентирани плащания. Най-масово е пациентското недоволството срещу големите лечебни заведения. 

 

Сред тях са „Пирогов”, ИСУЛ, „Св. Марина” във Варна и „Св. Анна” в София. Болница „Св. Иван Рилски" в столицата, също е в списъка.  

 

Според промените в закона за здравното осигуряване, Касата ще проучва дали пациентите са доволни от медицинските услуги, за които тя плаща.

 

Повече гледайте във видеото!