Премиерът обеща хеликоптер за Спешната помощ, ако приходите в бюджета вървят добре

 

"Няма по-ценно от здравето. Както се казва: Здраве да е! Другото се оправя – и свлачища, и срутища". С тези думи премиерът Бойко Борисов откри форума "Партньорство за здраве".

 

По време на форума премиерът обеща между 3 и 5 хеликоптера за Спешната помощ, "ако приходите в бюджета вървят така добре". "За успешна реформа е нужна политическа воля, а тя има смисъл, ако стратегията на правителството е в правилна посока", каза Борисов.

 

В България в момента има общо три хеликоптера, оборудвани за спешна медицинска помощ.  В тях има апаратура, с която в реално време могат да се проследят показателите на пациента докато той бъде транспортиран до лечебното заведение.

 

Факт е, че когато има опасност за живота, спешният авиотранспорт е най-ефективният.  Въздушната линейка се движи с 250 км/ч и за около един час изминава разстоянието от София до Велико Търново. Въпреки, че има техника и обучени кадри, засега в България спасяването с вертолет е рядкост.

 

Те не се използват достатъчно ефективно в България,  институциите не са установили контакт с нас”, коментира изпълнителният директор на една от авиокомпаниите у нас Захари Алексиев.