Той разказа и за протестите от лятото на 2013 година

"Още преди парламентарните избори лидерът на „България без цензура“ е бил предупреден от банкера Цветан Василев, че ще се готви проект за коалиция, така че Бареков да остане в опозиция". Това съобщи на пресконференция самият Николай Бареков.

 

На 25 май 2014 г. неочаквано ББЦ и Бареков спечелиха 11% на изборите за Европейски парламент, припомни Бареков и разказа, че буквално на следващия ден са започнали брожения, които са завършили с поредица събития, едно от които – падането на КТБ.

 

През лятото на 2014 г. банкерът Цветан Василев потърсил среща с него в качеството му на евродепутат. Около 10 юли следобед двамата се срещат в лобито на един от хотелите близо до Европарламента. Тогава Василев му споделил, че се е виждал с политическите лидери на всичките големи партии, включително и Борисов.

 

„Опитваше се да създаде политически отбор, който да му помогне да си спаси банката“, разказа Бареков.

 

„Каза ми, че се е разбрал с другите партии да се направи някаква коалиция между ГЕРБ и БСП и ролята за мен била - "Бареков да се оттегли в опозиция". Моята теза беше, че бизнесмен като Василев няма работа да прави договорки с политиците, защото политиците винаги ще „изработят“ бизнесмените, те си следват тяхната логика“, обясни лидерът на ББЦ и подчерта, че тогава все още не е имало дата за парламентарните избори.

 

„Откъде накъде да отивам в опозиция?“, възмути се евродепутатът. „Направи ми впечатление, че иска всички да ни обедини в един отбор срещу Пеевски и ДПС. Имаше неистов страх Бареков да не направи грандиозни резултати и да обърка сметките на статуквото – страх не само у Василев, но и у всички партии“, разказа лидерът на ББЦ.

 

„Разговорът завърши с моето мнение, че в най-скоро време банката му ще рухне, защото се създава такова усещане в медиите“, посочи още Бареков. Пред Василев той е бил категоричен, че не може да има коалиция преди изборите и не може да излъже избирателите си.

 

Сега е хубаво да проговорят всички за срещите си с Василев – Местан, Станишев, Първанов, Костов, Каракачанов, Симеонов“, призова Бареков и се мотивира: „Аз останах с впечатление, че е минал през всички тях и е разговарял“.   

 

По думите му след срещата на Василев с Борисов и политиците започва заговор за разбиване на ББЦ и чрез дърпане на хора от партията.

 

"Изкача Славчев и казва как бил на къса каишка, давал показания пред нотариус, малко след това – Яне Янев, малко преди това Христо Иванов от "Протестна мрежа" си купува два пъти поста на министър в два кабинета, засипа прокуратурата и НАП с гадни, лъжливи компромати срещу мен и моето семейство", добави още лидерът на ББЦ.

 

"Веднага след срещите на Василев с лидерите на големите партии и на определени лидери на малки партии в Белград започва атака срещу Бареков и ББЦ. Започва създаване и финансиране на Патриотичния фронт, възраждане на проекта АБВ, наливане на пари в Реформаторския блок. Те получиха пари и финансиране за своята кампания", коментира още Николай Бареков.

 

"Създава се ПФ, АБВ И РБ влизат в управлението. Със 17% и 500 хил. гласа – Бареков е смазан в Брюксел, а те да управляват“, онагледи ситуацията лидерът на ББЦ, но бе категоричен, че ще се бори до край: „ Достатъчно луд съм да се боря до смърт с тези хора. „Кой“ е ясно, „кой“ са всички те - целият политически елит на България, техните началници, политически лидери и няколко олигарси – единият в изгнание, а другият купи парламентарна група срещу жълти стотинки.
 

Бареков разказа и своята версия за протестите от лятото на 2013 г. 

 

„Борисов каза, че когато ГЕРБ са си издърпали симпатизантите, са останали 100 човека, но пропусна да каже, че половината от протестиращите бяха на Борисов, а другата – на Бареков. Протестът „Кой“ след 14 юни 2013 г. се превърна в политически сблъсък на площада. Още на следващия ден извадихме хиляди хора на протеста, наши бяха клоуните със затворнически дрехи, половината плакати, монетите с Пеевски и Борисов. Всеки ден хиляди хора бяха вадени на площадите на София“, призна Бареков.

 

„Ние участвахме, защото не приемахме ситуацията в страната, задкулисните сделки между ГЕРБ и ДПС. Василев на няколко пъти ме е молил в протеста срещу Пеевски да се включат колкото се може повече хора“, обясни лидерът на ББЦ.

 

"Единственият път е предсрочни избори. Това чудо не може да продължава. Ковачки да държи 15 човека за ушите и да им нарежда как да гласуват, за да изкарат ПФ от управлението и да влезе Ковачки. Искаме оставката на Христо Иванов и Петър Москов – защото 6 месеца не внесоха закон за нито една реформа. Има една смешна стратегийка. А ние искахме да паднат имунитетите на депутате, отзоваване на народни представители от парламента, мажоритарни избори. Нищо от това не стана", заяви още Николай Бареков.