През последната година са подадени близо 300 сигнала за атаки в и от българското интернет пространство

 

Виртуалните заплахи дебнат навсякъде. За последната година са получени близо 300 сигнала за атаки в и от българското интернет пространство. Само за 2014-а от чужбина към Националния център за действие при инциденти в информационната сигурност има сигнали за над 4000 засегнати български IP адреса.

 

Най-големият дял на оплакванията, около 40 на сто, са за компютри-зомбита, т.е. които не знаят, че са в схема, но при команда атакуват сървъра на определена жертва и той блокира. Добрата новина е, че има само три сигнала за директна измама с български IP адреси. Представяме Ви два случая за опит за измама - един успешен и един спрян навреме.

 

По пътя от земеделието към интернет света Валери Борисов от ломското село Сталийска махала е подхлъзнат от хакери. Поръчва гаражни врати за 25 хиляди лева по мейл. Доставчикът обаче не получава плащането - защото фактурата е прихваната и променена. Случката е с добър край, защото банката на измамника е спряла плащането, като видяла, че не съвпадат данните.

 

Валери обаче има още една история. Втори опит за измама. Поръчал си семена. Фактурата отново била променена.

 

„Не са изпращали такава проформа, видях, че съм измамен, те ми донесоха оригинална, на ръка. Видяхме, че една буквичка i e добавена в имейла, банковата сметка и името на банката не съвпадаха. Парите са отишли на физическо лице, 77 800 лева”, разказва Валери.

 

Подал сигнал в прокуратурата и икономическата полиция, които разследват случая, но му обяснили, че те пари не връщат. Според Националния център за действие при инциденти в информационната сигурност, трябва да поддържаме на личните си компютри последната възможна версия на софтуера и да не отваряме писма от неизвестен подател.

 

През 2014-та най-много сигнали за нарушения идват от Малайзия, Бразилия, Хонг Конг, Сингапур, Турция, Русия и Англия.

 

„В последните години сме свидетели на хакването на кого ли не - президента Обама, ФБР, агенцията за сигурност на САЩ. 100% гаранция няма”, категоричен е директорът на CERT България Васил Грънчаров.

 

Затова Ивайло и Валери вече си говорят повече по телефона. Експертите съветват и сайтовете на министерствата да работят с актуален софтуер, защото и администрацията е хаквана неведнъж.