Медиците протестират срещу новата методика за финансиране

 

"Утре ще протестираме, макар и символично, с ленти "протест" в лечебните заведения и това ще се случи в цялата страна". Това казаха от организациите на частните болници у нас, пише БГНЕС.

 

"Протестът е навръх професионалния празник на медиците 7 април и е срещу новата методика за финансиране на лечебните заведения. Призоваваме всички наши колеги да се включат на работното си място в символичния протест с една малка лентичка, на която ясно да е написано: аз протестирам или най–малкото "протест", за да се знае, че ние протестираме срещу новата методика за финансиране", каза д-р Бойко Миразчийски от ББА. Той посочи, че вчера последно бил на разговори с председателя на Сдружението на общинските болници, който му гарантирал, че самата организация и техни членове ще се включат.

 

Д-р Бойко Миразчийски, който е представител на Българската болнична асоциация, каза, че в нея членуват и общински болници и не е само организация от частни болници. Той подчерта, че методиката, срещу която протестират, ощетява и лекарите, и пациентите, и лечебните заведения. Точната бройка на тези, които ще се включат в протеста той не можа да каже, но се надява да са хиляди. Лекарите призоваха всичките си колеги от всички болници да излязат на този символичен протест и говориха за това, че връщане на командно-административни методи в здравеопазването не би довело до нищо добро. А методиката насочва и навежда именно към подобни действия.

 

Иван Тодоров, който също е представител на частно медицинско заведение, каза, че винаги, когато държавата се опитва да оправи едно хронично недофинансиране, каквото има в българското здравеопазване, чрез командно–административни мерки, всъщност страдащите са не лекарите и лечебните заведения, а българският пациент. Българските пациенти най–много ще пострадат от тази методика, каза той и посочи, че утре трябва да излязат и българските пациенти да протестират, защото тежестта ще бъде поета от тях.

 

Видео: БГНЕС