Те оспорват новите правила, по които тази година Здравната каса ще плаща на болниците

 

Лекари протестираха на професионалния си празник. Причина станаха новите правила, по които тази година Здравната каса ще плаща на болниците

 

Без да спират работа и да отпращат пациенти, само с протестни ленти върху престилките си, лекари и сестри изразиха недоволството си срещу орязаните бюджети на болниците. В символичния протест се включиха медицински работници от частни и общински лечебни заведения. 

 

Държавните болници, както и столичните обаче останаха пасивни.   

Още по темата

 

Около 50 000 души в община Димитровград разчитат на местната болница. Заради ограниченията в бюджетите тази година лечебното заведение ще получи с 300 000 лева по-малко. Затягането на коланите провокира и страха от фалити.  

 

„Ако нямаме финансиране, можем да издържим няколко месеца, след което хората няма как да работят без заплати”, заяви д-р Валентин Палашев. 

 

Само миналия месец болницата е надвишила лимита си с 80 000 лева. Останалите 10 дни е работила за собствена сметка. 

 

„Спира се философията, че парите трябва да следват пациента, а се въвежда един бюджет, който е равен на базата на  миналогодишния приход на болницата”, обясни д-р Матей Матеев, управител на МБАЛ-Димитровград. 

 

Така вместо да празнуват в световния ден на здравето, лекарите от Димитровград и колегите им от други общински болници решиха да протестират. Протести имаше и в частни лечебни заведения. 

 

„Протестират най-ефикасно пациентите, които отиват да се лекуват и лекарите, които отиват в чужбина да работят. Техният протест е реален, нашият е символичен и от този реален протест всъщност губи цялата държава”, смята Иво Петров, национален консултант по инвазивна кардиология. 

 

И макар избрали да работят в България, много специалисти определят здравната система като изостанала. 

 

Целта на новата методика на плащане е да дисциплинира болниците, а оттам и да се намали преразходът на средства. 

 

Друг голям проблем е неяснотата около листите на чакащи, от които съсловието се опасява. 

 

А по повод днешния професионален празник, здравният министър поздрави официално колегите си. В обръщението си той признава, че системата първо изисква от медиците да са търговци и после лекари.