Преди смъртта си, тя е движила целия бизнес на баща си

 

Справедливо ли е да се намали присъда от 20 на 13 години, само защото убиецът признава вината си? Такова наказание получи миналата седмица човекът, убил 24-годишната Хюлия Маджар. Макар че първо поиска откуп, избяга в Холандия и се укри, магистратите намалиха с една трета присъдата му, защото в крайна сметка призна вината си. За първи път родителите на красивата Хюлия застават пред зрителите. Избраха Нова телевизия и Тина Ивайлова.

 

„Не трябва да има такова снизходително отношение от съдиите или от закона към такива престъпници. Защото всеки следващ, който има предпоставка или наченка да направи това нещо, той отсега нататък ще знае каква е присъдата. А присъдата е 10-ина годинки, от които ще излезе  може би след 5-6”, на мнение са първият братовчед на Хюлия Милен Маджуров и бащата на момичето Назми Маджар.


На първи срещу втори януари 2014 г., когато Хюлия отива да се види със съученика си от гимназията Иван, никой не предполага, че няма да се върне никога. Иван звъни на Хюлия малко преди полунощ – да се видят да си честитят Нова година. Тя излиза без връхна дреха, само с мобилните си телефони.


Партито свършва, всички се прибират. Родителите на Хюлия не предполагат, че дъщеря им не се е прибрала и не спи в леглото си.


„Беше, като си пиех кафето, получих, преди това получих много есемеси, поздравления за новата година. Поредният есемес: „Дъщеря ти е отвлечена, викай полиция, ако искаш да я видиш жива - 300 000, без да е упоменато какви пари, до 15.30 днес”, казва Назми Маджар.


В този ден банките не работят и откуп не е даден.


На третия ден след убийството Иван вече е избягал в Холандия. Разследващите разбират, че са допуснали грешка и убиецът е обявен за издирване. Заловен е дни след това и прекарва няколко месеца в холандския арест. Екстрадиран е в България и цяла година отрича вината си.


Последната версия - извършил убийство, защото Хюлия му отказала полов акт. Иван убива Хюлия няколко часа преди да иска 300 хиляди откуп. Признанието носи на убиеца не 20, а само 13 години затвор.


„Това не е наказание. Това е стимул според мен”, казва бащата на убитото момиче.


Преди смъртта си 24-годишната Хюлия вече е движила целия бизнес на баща си - хлебозавод, млекопроизводство и земеделие. Завършила е и две земеделски специалности.


Повече по темата гледайте във видеото.