По-рано прокуратурата поиска 2-годишна условна присъда с 4 години изпитателен срок

 

СГС оправда бившия главен секретар на Министерския съвет в служебния кабинет на Марин Райков – Росен Желязков. Днес специализираният съд се произнесе по скандалния случай, при който в печатница в Костинброд, ден преди парламентарните избори през 2013 година, бяха открити 350 хиляди недействителни бюлетини.  

Още по темата

 

По-рано прокуратурата поиска 2-годишна условна присъда с 4 години изпитателен срок.

 

Според обвинението Желязков е извършил длъжностно престъпление като умишлено не е осъществил контрол и е допуснал отпечатването на повече бюлетини. Затова на финалната права прокуратурата поиска присъда от две години с четири години изпитателен срок. И забрана от две години да заема висши постове в държавата. Съдът обаче реши, че няма вина.

 

„Удовлетворен съм от оправдателната присъда – за мен моралната присъда след акта на съда намери своето обществено потвърждение”, заяви бившият главен секретар на МС Росен Желязков.


Скандалът около „Костинбродската афера” избухна в деня за размисъл преди парламентарните избори преди две години. И провокира съмнения за готвена фалшификация на вота с надпечатване на хиляди бюлетини в печатницата „Мултипринт”.


„Не съм се срамувал по това, което съм правил по организацията на изборите, не само на тези и на други. Аз не изпитвам нито свян, нито угризения”, заяви Росен Желязков.


Така и не стана ясно за къде са били предназначени надпечатените бюлетини. Манипулация на вота също не беше доказана. Очаква се и решението на прокуратурата дали ще обжалва оправдателната присъда на Росен Желязков.


На излизане от залата Росен Желязков не беше категоричен дали отново ще заема административни длъжности, но беше категоричен, че няма да съди държавата.

 

В средата на март месец на изнесено заседание в Специализирания съд бяха предявени веществени доказателства по делото. Тогава се състоя в гараж на охраняема сграда, където бяха демонстрирани костинбродските бюлетини

 

Росен Желязков е бивш главен секретар на Министерския съвет в периода от 2009 до 2013 г. Той е единственият подсъдим по Костинбродската афера с готовите за използване бюлетини. Тя беше разкрита на 11 май 2013 г. - ден преди парламентарните избори. Тогава прокуратурата и ДАНС извършиха специализирана операция в печатницата "Мултипринт", собственост на общинския съветник от ГЕРБ Йордан Бончев, който е близък на бившия вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов.

 

Назначена от прокуратурата експертиза показа, че общо откритите в печатницата бюлетини са 480 000, като 351 075 от тях са били напълно годни за урните. На 16 декември 2013 г. СГП внесе в съда обвинителен акт срещу Росен Желязков за престъпление по служба заради неосъществения контрол върху бюлетините. Престъплението се наказва със затвор от 1 до 8 години.