Има нарушение и по един случай по Европейския бежански фонд

При 20 проверени договора през 2014 г., Агенцията за държавна и финансова инспекция е установила нарушения в 19. Това става ясно от писмо на директора на АДФИ Венцислав Георгиев до парламента, изпратено на 20 април 2015 г., с копие на което БГНЕС разполага.

 

"При 18 от инспекциите нарушенията са в областта на възлагането и изпълнението на обществени поръчки и при една инспекция във връзка с изплащането на възнаграждения са регистрирани индикатори на измами", пише Георгиев.

 

Неправомерното изплащане на възнаграждения е по програмата за "Рибарство". От установените случаи на нарушения при разходване на европейски средства при обществени поръчки: 5 са по Оперативна програма "Регионално развитие", 4 – по ОП "Административен капацитет", 2 – по ОП "Околна среда", 2 – по Европейски социален фонд. По един случай на нарушения са констатирани по Програмата за развитие на селските райони, "Рибарство", ОП "Конкурентноспособност", Европейското териториално сътрудничество Гърция-България. Нарушение е установено и по един случай по Европейския бежански фонд.

 

Писмото не съдържа конкретна информация за проектите, по които са установени нарушенията. Не са посочени и конкретните бенефициенти (получателите) на средствата по европейските фондове.

 

Отбелязва се само, че АДФИ е издала 51 акта за установяване на административни нарушения. На прокуратурата са изпратени копия от пет доклада за извършените финансови инспекции. От писмото на директора на АДФИ до парламента става ясно още, че проверките са извършени след постъпили сигнали, както и въз основа на изпълнението на годишния план за контрол на обществените поръчки и анализ на риска.

 

Припомняме, че в началото на април при среща с КРИБ, премиерът Бойко Борисов призова темата за злоупотребите с еврофондовете да не се преувеличава.

 

"От 28 държави България е в първата десетка от добрите, защото имаме 1.5% корекции само. Нашите съседи имат по 40%", заяви Борисов в изказването си на конференцията "Да! На българската икономика".