Ако това се случи, ще можем да вдигнем България на крак, коментира директорът на НИМ

"Ако като народ сме способни да възстановим Голямата базилика в Плиска, ще сме способни да вдигнем и България на крака", коментира днес директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. „Възстановяването на Голямата базилика като действащ християнски храм ще се превърне в символ на нашия народ и държава и по-точно на способността му да се възражда като феникс”, убеден е той.

 

Голямата базилика в Плиска е уникален строеж от средновековния свят – огромна сграда,  дълга според последните проучвания 102.50 м и широка 30 метрa”, напомни проф. Димитров.  За всички, които не могат да си я представят, той я сравнява със застроен като църква футболен стадион.

 

„Смята се, че тази църква символизира победата на християнството в България. Храмът е материален символ на амбициите на цар Борис І да превърне България в третия център на християнството в Европа след Рим и Константинопол”, коментира той.

 

Голямата базилика е западен тип църква – във Византия отдавна не се строят този тип църкви. Планът ѝ очевидно е донесен от Рим от архиепископа, изпратен от папата да ръководи българската църква. Самият той също ще стане папа – Формоза  І. Формоза започва строежа на църквата в 866 г., но в 870 г. Българският диоцез минава под юрисдикцията на Константинополската патриаршия и строежът е завършен от новия предстоятел – архиепископа на град Херакля Николай, напомня проф. Димитров, 

 

Сметката, на която се събират средствата за възстановяването на базиликата, е:

 

СДРУЖЕНИЕ „ПЛИСКА”
„ЮРОБАНК И ЕФ ДЖИ БЪЛГАРИЯ” АД,
Кл. София
IBAN: BG47 BPBI 7939 1087 7828 01 
BIC код: BPBIBGSE

 

Можете да се свържете и с Нациоаналния исторически музей чрез официалния им сайт и посочените там телефони.