Бяха разпространени кадри на четирима от мъжете, които са се предали

 

Македонските власти официално обявиха, че са ликвидирали групата, която атакува един от кварталите на Куманово. Терористите са били 40, като повечето от тях са издирвани за престъпления в различни държави.

 

Вътрешното министерство на страната разпространи кадри на четирима от мъжете, които са се предали, след като им свършили патроните. Според македонските власти те са бивши албански полеви командири, участвали във военните конфликти през 2001 година в Македония.

 

Още по темата

Престрелка около 10 минути и няколко по кратки имаше сутринта. Големи части на града продъжават да са блокирани. Полицаите търсят терористи къща по къща. Уличните сражения в Куманово продължават вече трето денонощие.  

 

От напрежение и ужас бременна в 7-мия месец млада жена припадна, докато опитваше да се спаси. Жената е добре, но линейките не стигат за всички.

 

След преживяната кошмарна нощ, жителите на квартал Тоде Мендол не знаят какво ги очаква сред престрелки и взривове. Боян е избягал със семейството си, буквално от ужас.

 

„Брат ни ни взе, мен, баща ми и жена ми. - Страх ли ви беше? - Да, страх ме е”, разказва Александър, ветеран от 2001 г.

 

Жителите на Куманово са готови да се включат в отбраната на града си.

 

„Готови сме пак да хванем оръжието. Тези там, „хората“, както им казвате, не го правят защото нещо са недоволни, а защото искат да разкъсат Македония”, добавя Александър.

 

Над града летят дронове на полицията, Те търсят свърталищата на терористите, най вече около т.н Зелен пазар.

 

Официално македонските власти твърдят, че групата от 40 терористи е разбита. Загинали са 14 от тях, други са избягали, или са се предали на полицията.  В боевете са загинали и 8 полицаи. А за жителите на Куманово  и днес мирът и спокойствието са непознато понятие.

 

България изразява загриженост по повод събитията в град Куманово. В официална позиция външното ни министерство призовава всички политически фактори към отговорно поведение, в името на стабилността на Република Македония и региона.

 

И реакцията на българските политици. За демократично решаване на проблема в Македония призоваха и президентът Росен Плевнелиев, и министър - председателят Бойко Борисов.

 

Лидерът на ДПС Лютви Местан подчерта, че българският модел на етническа толерантност е алтернативата на военни конфликти, като конфликта в Куманово.

 

„Трябва по демократичен начин и на база на закона, чувайки гражданското общество и отнасяйки се сериозно към техните справедливи искания, да гарантират спокойствие, да гарантират стабилност и разбира се едно мирно репение, успокояване на ситуацията”, заяви българският президент Росен Плевнелиев.

 

„Още веднъж разбирате колко е важно да има политическа стабилност. От раздорите и от проблемите в Македония се стигна до тези жертви…Македония ни е важна, службите постоянно докладват. През външно министерство изразихме това, което ни притеснява. Надявам се, че ще се вземат в ръце и да си отрегулират нещата”, заяви българският премиер Бойко Борисов.