Стефан Данаилов ще получи най-важната статуетка - за цялостен принос към театралното изкуство

 

Раздават най-престижните награди за театрално изкуство у нас в театър „Българска армия”. По традиция вече четвърт век българските „Оскар”-и се връчват на 24 май.


Легендата на българското кино и театър - Стефан Данаилов ще получи най-важната статуетка тази вечер -  за цялостен принос към театралното изкуство. Сцената тук в театър „Българска армия” ще събере на едно място десетки актьори допринесли за развитието на българската култура.


За другото престижно отличие за водещи мъжки и женски роли са номинирани 6 от големите имена на българския театър. Сред тях са Герасим Георгиев - Геро, Стефан Мавродиев, Христо Петков, Анастасия Лютова, Илка зафирова и Снежина Петрова.


„Ако трябва да определите театъра с едно изречение какво би било то? - Моят живот”, казва актьорът Георги Новаков.


Четвърт век статуетката „АСКЕЕР е показателна за таланта на актьора, носеща със себе си адмирациите на публиката.


„Това е единствената награда, която може да получи колега, който се занимава с театър”, на мнение е Новаков.


„Наградата „Аскеер”, колко е важна ще кажат хората, които я получават. Смело мога да кажа, че освен вътрешното значение на наградата в гилдията, ние имаме една медиаторска функция, която смятаме за много млада”, казва Милен Миланов, председател на Академия „Аскеер”.


В наши дни, когато филми и сериали превзеха живота на хората. Оказа се, че все пак много от тях намират два часа, за да се насладят на живото изкуство - театъра.


„Получи се някакъв ренесанс от страна на публиката да се надяваме че причината е театралната продукция”, обяснява Новаков.


Илюзия е да мислим, че всички хора ще загасят телевизора, ще затворят жълтата преса, ще престанат да се занимават с политика и ще започнат да ходят на театър. Малка част ще ходят на театър, но това е най-добрата част от обществтото”, смята Милен Миланов.


А колкото до бъдещите таланти:


„Театърът е стържище или как да го кажа – стъргало, което изчегъртва бързо и тези, които остават, тези, които идват, само може да се очаква тези, които идват след третата – петатат година, те намират своето място в театъра”, казва Новаков.


Церемонията по връчването на наградите започва малко след 20:30 часа тази вечер.


Повече по темата гледайте във видеото.