Освободени кадри ще има в администрацията и стопанските звена

Директорът на гражданското сдружение, което обединява 9-те болници в карето около "Александровска болница", Красимир Ангарски, няма да съкращава, а ще назначи хора. Така здравният министър Петър Москов коментира дейността на новата структура пред Комисията по здравеопазването, предаде БГНЕС.

 

Москов поясни, че съкращения все пак ще има, но те ще бъдат в администрацията и стопанските звена на лечебните заведения.

 

Идеята за сливане на болници доведе не само до вълна от протести сред лекари и пациенти из цялата страна, но и до освобождаването на директора на болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев, който не бе съгласен с предложената промяна.

 

Здравният министър разясни пред депутатите и решението за приватизация на болници. Според него забраната за това е довела до формирането на две болнични мрежи – държавни и частни. Поради тази причина министърът на здравеопазването ще има право да предлага изваждането на болници от забранителния списък. Окончателното решение обаче ще се взема от Министерския съвет.