Поставихме на тест седмокласничката Мария, която учи в Чикаго

 

Колко всъщност са трудни задачите на матурата по математика и как биха се справили връстниците на българските ученици в Америка?

 

Поставихме на тест седмокласничката Мария, която учи в Чикаго - как ще се справи с матурата по математика, която е задължителна за нейните съученици в България, и на която се провалиха 15 хиляди от тях. Мария успя да се справи без проблем със задачите.

 

В Америка геометрията се учи подробно чак в средното училище, обяснява Маринела Петрова - преподавател по математика с дългогодишен стаж в България и от 2009-а година в Америка.

 

В Америка, за да се премине успешно един тест, ученикът трябва да има поне 70 процента верни отговори. Това обаче отговаря на българската оценка 4.

 

Мария казва, че имат по един час математика всеки ден от седмицата и смята, че и без частни уроци може да се подготви добре за тестовете, които дават в началото и в края на учебната година.

 

Първият стандартизиран тест, който дават в Америка, подобно на българската матура, е в четвърти клас и след това всяка следваща година.

 

Репортер: Ясен Дараков

 

Снимка: Thinkstock