В страната има 150 центъра за лечение от алкохолна зависимост

Правителството на Иран засилва опитите за справяне с алкохолизма в страната с откриването на 150 центъра за лечение от зависимост, пише The Washington Times, цитиран от агенция "Фокус". 

 

За страна с 77 млн. жители, мярката може и да изглежда като сравнително скромен ход, но е по-скоро забележителна, като се има предвид, че консумацията на спиртни напитки е определена от властите след революцията от 1979 г. като престъпление срещу Бог. Нарушителите се наказват строго, а рецидивистите - ако не на практика, то поне на теория, са заплашени дори от смъртно наказание.

 


Оказва се обаче, че в Иран, където алкохолът е бил част от културата, а винарството има традиция, датираща от 5400 г. пр. Хр., е изключително трудно да бъде изоставен навикът с чашката. В голяма част от страната производството на алкохол става в домашни условия, а желаещите да отпият питие могат да се сдобият с него относително лесно на черния пазар.

 

Именно нелицензираното му производство обаче прави консумацията му опасна за населението, а властите в Техеран са склонни да признаят, че въпреки забраната, спиртните напитки все пак се употребявани. Данни на правителството показват, че около 200 000  души в страната страдат от алкохолизъм. Ето защо иранското здравно министерство ще стартира програма за подпомагането им.