82 сребърни тетрадрахми от времето на цар Филип ІІ Македонски бяха спасени

 

Изключително ценни монети бяха спасени от нелегален износ за Съединените щати. Митнически служители на Летище София са открили безценната находка в пратка от три интернет рутера.


82 сребърни тетрадрахми от времето на цар Филип ІІ Македонски – находката, на която се натъкват нашите митничари. И то точно преди съкровището да напусне границите на България.


„Монетите са намерени при рутинна проверка от служителите на отдел „Наркотрафик” в склад на куриерска фирма. Пратката е предназначена за износ към САЩ”, обясни Стефан Бакалов, началник на отдел „Митническо разузнаване и разследване”.


А всяка една от монетите е била залепена със силикон в тези рутери. Монетите са културно наследство.


„Всяка една от тях е културно наследство. Това, което е интересно, че някои от тези монети не са били регистрирани като находка”, добави Стефан Бакалов.


Такъв тип пратки най-често пътували за Западна Европа или САЩ. В този случай обаче те няма да стигнат до крайната си цел. Най-вероятно техният нов дом ще бъде Националният исторически музей. Там се пазаят около 60 000 веществени доказателства. Проверяваме какво знаят в музея за евентуланите си нови гости.


„Това вероятно са всичките пари на някой богат търговец или древен тракийски цар. Тогава е имало такива, които при някаква опасност са ги заровили в земята”, твърди директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.


Основната версия на експертите е, че вероятно са намерени при иманярски разкопки, някой прекупвач ги е купил и е тръгнал през най-трудно място да ги изнася в чужбина.


Колкото до цената на монетите.


„250-300 евро струва една такава монета в зависимост от качеството, а тези вървят към 300 евро, тоест има стока за около 25 000 евро”, обясни Божидар Димитров.


„В Западна Европа и САЩ има много аукциони, в един такъв аукцион в Мюнхен 2010-та една такава монета е продадена за 3000 евро”, коментира Стефан Бакалов.


Има съставен акт. Вече се знае и кой е човекът, който се е опитал да ги изкара от страната. Прокуратурата също се е заела със случая.


Повече по темата гледайте във видеото.