Рейтингът на страната се подкрепя от по-ниското ниво на вътрешен и външен дъ

Международната рейтингова агенция „Fitch Ratings” потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България „BBB-/ВВВ”, съответно в чуждестранна и местна валута, със стабилна перспектива. Потвърждават се и таванът за рейтинг на страната „ВВВ+”, както и краткосрочният кредитен рейтинг в чуждестранна валута „F3”.

 

Рейтингът на България се подкрепя от по-ниското ниво на вътрешен и външен правителствен дълг в сравнение с групата държави, оценявани с рейтинг „ВВВ”, а също така и от достатъчното ниво на международни валутни резерви, което осигурява стабилното функциониране на валутния борд, сочи анализът на рейтинговата агенция. Тези фактори компенсират структурните слабости на икономиката, които ограничават тренда на икономически растеж към по-високи стойности.

 

Стабилната перспектива на страната отразява оценката на „Fitch”, че рисковете за кредитния рейтинг са балансирани. Според агенцията факторите, които биха могли да доведат до понижение на кредитния рейтинг, са възникване на нестабилност в банковия сектор, фискална експанзия и негативен икономически шок.

 

От „Fitch” посочват още, че положителна преоценка на присъдения рейтинг е възможна в случай на успешна фискална консолидация, по-висок растеж на БВП и устойчиво подобряване на институционалното управление.