На 5 март на входа на дефилето откъм Симитли се свлече скална маса и затвори пътя

Видео: БГНЕС

 

Започна изместването на пътното платно на главен път Е-79 при свлачището на входа на Креснеското дефиле, където е в сила временна организация на движението.

 

На 5 март на входа на дефилето откъм Симитли се свлече скална маса и затвори пътя. На това място в съседство с главния път има обходен, минаващ между свлачището и река Струма. Така вече 110 дни натовареният трафик по основната пътна артерия на Югозапада се затруднява, образувайки се тапа заради обхода. 

 

Той се осъществява по черен път, скоростта пада на 5-10 км/час, вдигат се и облаци прах. Ден след падането на огромната скална маса, първо започна разчистването ѝ, а след това и терасирането на ската. От двете му страни бяха прекарани временни пътища, за да се качи техника - багери и фадроми, припомня БГНЕС. 

 

Във вторник започна изграждането на новото трасе на Е-79 покрай свлачището. Тъй като поставянето на предпазни мрежи или други предпазни средства върху терасирания скат е скъпо и неоправдано, бе решено изместването радиуса на завоя. Изместването му ще бъде с около 10 метра, докато входната и изходна точки на влизане в завоя си останат същите. 

 

Новото трасе на Е-79 реално ще отдалечи трафика от свлачището, което въпреки че е терасирано, продължава да пада скална маса. Както тази нощ, когато са се свлекли около 1 кубичен метър камъни. Няма срок за завършване на новото пътно платно, но то ще стане факт в началото на месец юли.