Във Великобритания сряда е бил най-топлият юлски ден, откакто се води статистика

 

Западна Европа е обхваната от гореща вълна и на много места бяха отбелязани рекордно високи температури. Освен Испания и Португалия, в плен на горещините са Великобритания, Испания, Франция, Белгия, Холандия и Северна Италия. 


В четвъртък максималните стойности в западноевропейските страни ще бъдат ниски на фона на тези от последните дни, но топлият фронт все още не е преминал и в петък се очакват нови горещини.


Франция преживява най-горещата вълна от 2006 г. насам. Термометрите в Париж отчетоха 39,7 градуса по Целзий. Това е най-високата температура за месец юли, регистрирана във френската столица от 1947 г. насам. На много места в страната температурите достигнаха 40 градуса на сянка, като най-топло беше във Виши. 


Температурите в Кордоба, Испания достигнаха 43 градуса.

 

Във Великобритания сряда е бил най-горещият юлски ден в страната, откакто се води статистика – от началото на 19 век. 


На тенис турнира "Уимбълдън" също бе достигната рекордната температура от 35,7 градуса. Прегряла заради горещините техника стана причина за избухването на пожар и се наложи около 3 хиляди души да бъдат евакуирани от района на тенис турнира.

 

През следващите дни горещата вълна, която удари Иберийския полуостров ще се придвижва на север. Четвъртък и петък ще бъде още по-топло, като на запад и югозапад температурите ще достигнат 38-39 градуса. В събота, в по-голямата част от Югозападна Германия температурите ще са между 35 и 39 градуса.