Разговорът между двамата лидери е бил за Сирия

Американският президент Барак Обама призна в интервю за "Ню Йорк таймс", че е бил въодушевен от телефонното обаждане на Путин във връзка със Сирия.

 

"Бях въодушевен от факта, че Путин ми се обади преди няколко седмици и поде разговор за Сирия", каза Обама. Според него руските власти "са разбрали, че режимът на Асад губи сила заради засилващото се разпадане на територията на Сирия, а перспективите за преврат (сунитско джихадистки) или отстраняването на сирийския режим се превръщат във все по-сериозно заплаха.

 

"Това ни позволи да проведем сериозна дискусия с руските власти. Дипломацията може да работи", изтъкна Обама, цитиран от РИА Новости и БГНЕС.

 

"Тя не работи безукоризнено и не ни дава всичко, което искаме. Но светът е сложен и ние не диктуваме своите условия", допълни американският президент.

 

Телефонният разговор между двамата лидери се е провел на 7 юли. Американският президент е заявил, че единственият начин за регулирането на сирийската криза е формирането на ново правителство без Башар Асад. Путин на свой ред е потвърдил позицията за необходимостта от диалог между режима и опозицията в Сирия. По-късно на Петербургския международен икономически форум той заяви, че само сирийският народ може да поиска оставката на Асад.