Специалисти съветват месото, което се купува, да се обработва добре термично

 

В търговската мрежа във Варна, Добрич и Бяла може би са попаднали месни продукти, заразени с антракс. Заместник-областният управител на Варна Цветомир Петров обясни, че БАБХ е открила следи от заболяването в транжорната на ЕТ "Дари -Пламен Илиев", поради тази причина тя е запечатана.

Още по темата

 

Цялата продукция от 8 юли до 22 юли се изтегля от търговската мрежа. "Месото от болната крава не е попадало в търговската мрежа, има вероятност за вторично замърсяване от замърсени плотове в транжорната", уточни заместник-областният управител. Засега е ясно, че всички 26 души, които със сигурност са яли от месото от заразената крава, са здрави. 

 

Специалистите успокояват, че ако месото от крава, заразена с антракс, е добре термично обработено, не представлява опасност за здравето. Няма опасност и ако млякото е сварено.

 

При консумация на месо от заразено с антракс животно симптомите се появяват до 7 дни. Симптомите на заболяването се изразяват в подуване на корема, диария и общо неразположение.  "Заболяването е 100% лечимо при потърсена навреме лекарска помощ", уверяват специалистите.

 

Репортер: Искра Урумова