За една година цената на пшеницата е паднала с 16%

 

Добра реколта прибраха зърнопроизводителите от Добричка област тази година, а тревогите за по-слаби добиви не се оправдаха.

 

"При пшеница получихме около 700 кг на декар, което е един много добър резултат. При рапицата получихме също добри резултати, около 400 кг на декар", коментира производителят Мартин Маринов. 


Той и семейството му обработват 5 000 декара в землището на село Дропла. Казва, че освен добрите добиви, тази година се радват и на високо качество на зърното. Засега обаче активна търговия няма, а цената, която се дава за тон, не удовлетворява производителите.


"Доколкото чувам, е под 300 лева за тон, което наистина не ни удовлетворява", казва Маринов. 

 

Причината за ниските цени е международната пазарна конюнктура. Почти навсякъде по света се очертават добри реколти и това съвсем естествено определя посоката на цените да е надолу. Данните на Софийската стокова борса сочат, че за една година цената на пшеницата е паднала с 16%. 

 

Надеждата за добри резултати при пролетниците обаче все повече намаляват. Причината е продължилото засушаване това лято.

 

Въпреки тези тревожни прогнози, и тази година собствениците на земя в Добруджа ще се похвалят с добри ренти. Добрата новина е, че при такава реколта няма да има поскъпване на хляба. 


Рентите вероятно няма да са по-малки от миналогодишните, това обаче зависи от реколтата на пролетниците - това са слънчогледът и царевицата. Но определено в Добруджа стопаните на земеделски земи ще се похвалят с едни от най-големите ренти, които тоново ще достигнат 100 лв. 

 

Репортер: Мария Добрева