Работната група ще заседава поне още един месец

 

Пореден здравен скандал! Този път ябълката на раздора стана законопроектът за лекарствените продукти. Собственици на аптеки твърдят, че с готвените промени ще се наложи мораториум върху отварянето на нови аптеки и ще се стигне до картел.

 

В село Соколовци аптека няма. За да си купят лекарства, местните са принудени да пътуват до Смолян.

   
"До Устово на отиване и после 1.70 за връщане. Добре, че е синът ми, какво ще правя, аз съм на 83, как да тръгна? Ние в селата сме обречени, друга категория", на мнение е Петра Вълчева.

 

И докато местните чакат, експертите обмислят как да се откриват аптеки в малките населени места. Представители на бранша твърдят, че решението вече е взето и законопроектът е финализиран на тъмно.

 

"Това означава, че вече никой няма да може да отваря аптеки, защото в основните населени места, нямам предвид само София и Пловдив, вече има аптеки", казва Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки.

 

Собствениците пък нямат интерес да инвестират там, където продажбите ще бъдат ниски. Според законопроект  експертна комисия ще определя къде да се откриват нови аптеки. В нея ще влизат и собственици.

 

"Тези регулации са класическо картелно споразумение. Ние с вас имаме аптека и се разбираме в следващата аптека, която отваряте да не е близо до мен и да не ми пречи", коментира още Костов.

 

От здравното министерство пък уточниха, че предложенията се обсъждат и все още няма нищо черно на бяло.

 

"Има си експертна група е момента. Ако някой твърди, че това е финален проект - той лъже", коментира зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

 

И макар да не е ясно кой е крив и кой прав, единодушно е предложението в малките населени места да се разкрият филиали на аптеките, които работят в по-големите населени места.

 

Работната група ще заседава поне още един месец. Едва тогава се очаква законопроектът да бъде финализиран.

 

Повече по темата гледайте във видеото.