Един милион души бяха евакуирани

 

Изключително силен трус от 8.3 по Рихтер удари централните райони на Чили. Земетресението е било много продължително - земята се е люляла повече от 3 минути. Последвали са много вторични трусове. В ужас хиляди хора са напуснали домовете си.

 

8 са загинали, а един милион души са били евакуирани. В някои крайбрежни райони са регистрирани вълни цунами с височина над 4 метра. Това е третото много силно земетресение в Чили с магнитуд над 8-а степен като и този път за съжаление щетите са големи.

 

"Преди всичко се погрижихме за безопасността на хората. Крайбрежните райони бяха евакуирани. Всички прицедури бяха спазени стриктно. Знам че не е лесно, навън е студено. Но направете необходимото, за да предпазите живот и здравето си", заяви президен​тът на страната. Мишел Бачелет. 

 

В рамките на час след най-мощния трус бяха регистрирани поне три вторични труса с магнитуд над 6. В Чили мощните земетресения са често явление. Сградите са пригодени за такива условия, а населението е подготвено как да реагира. В последните 2 години в страната имаше 6 земетресения с магнитуд над 7.

 

Заради силата на труса предупреждение за 3-метрови вълни беше отправено чак във Френска Полинезия, на 8000 километра от епицентъра. 

 

Видео: RUPTLY