Мнозина успяха да достигнат граничния град Товарник

 

Стотици мигранти буквално щурмуваха границата на Сърбия с Хърватия и достигнаха граничния град Товарник. Повече от 100 полицаи от звеното за борба с безредиците са на гарата в града и се  опитват да отблъснат огромното множество от релсите. 

 

След като чакаха за транспорт часове наред на открито под горещото слънце, мигрантите се ядосаха. Малки групи са успели да преминат полицейските линии, а жени и деца са били съборени в блъсканицата. 

 

За последните 24 часа в Хърватия са влезли 6500 хиляди мигранти, избегнали затворената граница с Унгария. Днес обаче вътрешният министър обяви, че страната не може да поеме повече бежанци. 

 

Нашият капацитет е абсолютно запълнен. Искаме ООН да гарантира, че всички държави по пътя - Гърция, Македония и Сърбия - ще уважават всички споразумения, меморандуми и конвенции. Те имат същите задължения като Хърватия да осигурят международна протекция на хората в лагери”, заяви Ранко Остоич, министър на вътрешните работи на Хърватия.

 

Оказа се, че мигрантите, които стоят на гарата в Товарник, ще бъдат транспортирани до центрове близо до столицата Загреб. От там обаче, те вероятно ще продължат на запад, което поставя на пътя им Словения - държава-член на Шенген. 

 

Словения вече обяви, че не смята да предоставя коридор на мигрантите. Ако някой поиска убежище, ще бъде настанен, а онези, които искат само да преминат, ще бъдат връщани, беше категоричната позиция на словенското правителство.