Против документа гласуваха Чехия, Словакия, Румъния и Унгария

 

Планът на Брюксел за преразпределение на мигрантите - одобрен. Против документа гласуваха Чехия, Словакия, Румъния и Унгария. Финландия се въздържа, съобщи в Twitter вътрешният министър на Чехия. А ООН обвини Европа, че не прави достатъчно за прииждащите бежанци. 

Още по темата

 

Въпреки, че консенсусът се търси от седмици, преди срещата надеждите, че ще бъде постигнат компромис бяха малки. Разногласията между Германия и държавите от Източния блок останаха и в навечерието на срещата.

 

Ще отхвърля всеки опит за въвеждане на постоянен механизъм за разпределение на бежанците. Ще отхвърля принципа на квотите във всеки временен механизъм”, заяви преди срещата чешкият премиер Бохуслав Соботка.

 

Новината, че все пак планът за преразпределението на 120 000 бежанци е приет, съобщи в профила си в Twitter чешкият министър на вътрешните работи. Опонентите на плана твърдят, че той отклонява вниманието от истинския проблем - как да бъде намален броя на мигрантите, прииждащи в Европа. Въпреки това, до последно се работеше по варианта за консенсус. 

 

Highslide JS
 
 

„Наше допълнително предложение е да се помисли за механизъм за координиране на усилията на отделните държави-членки в справянето с този проблем - да се координират усилията, а не всяка държава да предприема мерки, с които създава нови предизвикателства пред останалите”, заяви по-рано българският вътрешен министър Румяна Бъчварова. 

 

С постигнатото споразумение, утрешният Европейски съвет няма да бъде помрачен от дебата по плана, а и лидерите на държавите от Евросъюза ще обсъждат как да се справят с мигрантската криза.