Всяка година близо 2000 деца влизат за лечение в Педиатрията на Александровска болница

 

След цели 50 години чакане, най-старата детска клиника у нас беше цялостно ремонтирана. Педиатрията на Александровската болница беше в плачевно състояние, а обновяването на сградата - повече от належащо.


Малкият Пепи за първи път влиза в болница. От няколко дни момченцето се лекува в детскoто отделение на Александрвската болница.


„В понеделник влязохме по спешност, той е с астма. Получи силен пръстъп и ни приеха към 22 часа вечерта”, обясни майката на Пепи – Илияна Колева.

 

Състоянието на детето се подобрява и съвсем скоро ще се прибере дома. А Пепи най-много се радва, че вече не е с абокат.


„Защото заради него не мога да си облека сам блузата”, казва малкия Пепи.


И ако Илияна е доволна от условията тук, то много други родители не са имали този късмет. Течащ покрив, изгнила дограма, разпадаща се мазилка. Така е изглеждала клиниката доскоро.


„В много от отделенията условията бяха меко казано неприемливи за едно болнично заведение”, коментира д-р Валери Исаев, началник на Клиниката по педиатрия в УМБАЛ „Александровска“.


Сега обаче лечебното заведение е напълно преобразено. Обновена е дори част от апаратурата.
Помислено е и за доброто настроение на малките пациенти, докато се лекуват в болницата. За тях има специално създаден кът, в него има книжки с приказки, пъзели и задължителните плюшени играчки.


Всяка година близо 2000 деца от цялата страна влизат за лечение тук. През спешния кабинет на педиатрията минават около 10000 малки пациенти.


Повече по темата гледайте във видеото.