Според защитата задържането на Василев и компания било под натиска на медийни империи

 

„Искам да кажа на уважаемия съд, че къщата ми беше нападната от журналистите. Аз не бях там, бях извикан, след като стана. Аз просто казах на репортерката, че не искам да давам интервю. Възможно е в тълпата леко да съм я избутал. Умолявам съда да не ме задържа”. Това заяви един от обвинените в нападение над екипа на Нова – Трайчо Василев-Пиже, по време на заседанието на Софийския градски съд в петък. Магистратите трябва да решат дали кандидатът за общински съветник в Самоков да остане в ареста.

Още по темата


Десетки роми окупираха Съдебната палата преди началото на съдебното заседание, в което обвиняеми са Василев, сина му и още двама негови приятели.


Заседанието започна с 20 минути закъснение, защото адвокатите на агресорите поискаха да се запознаят с материалите по делото.


Прокуратурата настоя за постоянно задържане на четиримата, като за Пиже беше категорична, че неуспелият кандидат за общински съветник може да извърши ново престъпление. Държавното обвинение припомни и, че Пиже е осъждан многократно. 


Владимир Андонов, който е доведен син на Василев, също може да извърши ново престъпление, смятат от обвинението. Взима се предвид и фактът, че Андонов е бил категорично разпознат от колегите ни като техен нападател. Именно той е човекът, нанесъл множество удари на оператора Михаил Кръстев и шофьора Валентин Иванов.


Адвокатите на Пиже и компания пледираха, че няма достатъчно доказателства, за да се налага обвинените в хулиганство да бъдат задържани.


По думите им в ареста били всички роднини на Пиже. Само правнучето му не било задържано, защото е на четири годинки.


Според защитата задържането на Пиже и компания било под натиска на медийни империи. Адвокатът цитира показанията на репортера Надя Ганчева, която по думите му казала, че още преди идването на Пиже екипът ни бил блъскан от роми.


"Пиже не подстрекаваше нито едно от лицата да прави нещо срещу нас", цитира показанията ѝ защитата. Адвокатите се обидили и от факта, че Ганчева и медиите ползвали прякора на Василев.


„Когато общественият крясък влезе в съдебната зала, правото изхвръкна през прозореца”, категорична беше защитата на Пиже. Тя заяви още, че клиентът ѝ е изтърпял присъдите си и е реабилитиран, т.е. с чисто съдебно минало.


Бях извикан, защото имаше напрежение, защото внучето ми хълцаше и страдаше от преживения шок. Всички бяха настръхнали”, разказал Пиже след ареста си.


Защитата цитира бенедиктинските монаси, които се поздравявали с: „Не забравяй, че ще умреш”. Заплахите на Василев и компания екипът ни да се маха от Самоков били извадени от контекста и всъщност не били заплахи.


„Вече не говорят за Цецо Василев, а за Трайчо Василев”, завил Пиже пред адвоката си и го попитал има ли смисъл да иска промяна на мярката си.


Останалите трима задържани се представляват от един адвокат - Пламен Паунов. Той реши да разкаже приказка в съдебната зала, като на мястото на Василев, постави колегата ни Надя Ганчева. Телевизията, която ще иска интервю от нея, пък бе ромска. Защо беше разказана тази приказка, така и не стана ясно. Стана ясно обаче, че записите от нападението били кратки и не се виждало никъде някой от арестуваните да удря друг. По думите на Паунов доказателствата били косвени, а показанията на журналистите не били конкретни.