Растението е култивирано от вид бурен, познат като птиче просо

Към флората на Великобритания се присъединява нов растителен сорт, който според създателите му ще осигури надеждна и изгодна продукция за фермерите, пише BBC News, цитирана от агенция "Фокус". Растението е култивирано от вид бурен, познат като птиче просо. Той е от семейството на пореча и се отличава с високи нива на омега-3 мастни киселини.


Омега-3 мастните киселини изпълняват важна роля в тялото, но ползите от приемането им като хранителна добавка остават недоказани. Грег Къмбърфорд, вицепрезидент на компанията Natures Crops International, която е отделила 12 години на разработката на растението и ребрандирането му под търговската марка ахи флауър, посочва, че то е алтернатива на рибата като източник на омега-3.

 

„Нашите тела всъщност го преобразуват в ейкозапентаенова киселина (ЕРА), която е една от двете основни омега-3 мастни киселини, съдържащи се в рибеното масло“, обяснява той.

 

Ахи флауър е одобрено в САЩ и Европейския съюз като нова храна и разработчиците му се прицелват към многомилиардния глобален пазар на хранителни добавки. Ахи флауър е създадено с конвенционални методи за получаване на нови видове, но учени от Ротамстедския институт в Хартфордшър провеждат полеви тестове на генетично модифицирано растение, чието предназначение също е да предоставя омега-3 киселини. Изследователите са добавили синтетични гени, които произвеждат двете основни киселини, към растението овчарска торбичка.