60% от тях харчат повече, отколкото е описано на етикета

 

60% от електроуредите харчат повече, отколкото е описано на етикета. Данните са на икономическото министерство на Белгия. Лъжат ли ни производителите за консумацията на ток на климатици, бойлери, перални и печки провери екип на Новините на Нова.

 

Колко икономичен е уредът – това най-просто казано трябва да разбираме под определението "клас енергийна ефективност". Класовете обаче се определят от самите производители, а потребителят трябва да разчита на тяхната съвест, че няма да излъжат. 

 

Екипът на Нова отиде на проверка с Комисията за защита на потребителите (КЗП) в магазин за електроуреди. Инспекторите проверяват табелата с техническите данни на пералня и гледат дали съвпадат с посочения енергиен клас. Това е проверка по документи, а не на реалната консумация. 

 

"Когато има несъответствие, това е нелоялна търговска практика, за което санкциите са до 30 000 лева”, обясни експертът от КЗП Антоанета Захариева.

 

Родните производители признават – никой не ги проверява дали уредите, които правят реално харчат толкова, колкото пише на етикета. Във фабрика за бойлери, например, имат собствена сертифицирана лаборатория и казват, че изпитания се правят на партиди, а не на всеки уред по отделно. 
 

В крайна сметка потребителите вярват, макар и не всички да разбират добре коефициентите за енергийна ефективност. 

 

По информация на КЗП само през миналата година са проверени над 1000 уреда, като най-честите нарушения са липса на информация на български език за консумацията на енергия.