Премиерът бил предварително наясно с идеите, които предизвикаха бунта на униформените

 

Препоръчвам на всички служители на МВР да запазят самообладание и да не напускат. Все пак, независимо че имаме подобрение на пазара на труда, не смятам, че състоянието му е такова, че човек да може много бързо да си смени работата”. Това заяви в петък в кулоарите на парламента финансовият министър Владислав Горанов. Призивът му към униформените идва в четвъртия ден на техните протести срещу орязването на социалните им придобивки.



„Такива непопулярни промени няма как да станат без дебат и да са приемливи за страната, която ще понесе определени лишения. Със сигурност дебатът ще е максимално прозрачен”, увечри финансист номер 1.


Той подчерта, че премиерът Бойко Борисов е бил наясно с проектобюджета за следващата година.


Правителството заяви своята позиция - в частта социален пакет, свързана с материалното и вещово доволство, нещата няма да се коригират. По отношение на плащанията при пенсиониране - всички, които са започнали работа при условията на 20-те заплати, ще продължат да ги получават. Промените в отпуските и консолидирането на допълнителните възнаграждения не е нещо, което намалява приходите или доходите на служителите. И в този смисъл, смятаме, че е стъпка, която би могла да бъде постигната. Ако българският парламент прецени обаче, че общественият интерес надделява в друга посока, животът продължава", коментира още Горанов.

 

По думите му в следващия бюджет има повече средства за МВР и Министерството на отбраната.


"Лично получих благодарност от Николай Ненчев за това, че дебатираните цели на КСНС е постигната. В този смисъл ние можем спокойно да заявим пред нашите партньори, че посоката, която сме поели, е удовлетворителна за тях", заяви министърът, цитиран от БГНЕС.

 

Видеа: БГНЕС