На 20 ноември великата балерина щеше да навърши 90 години

Болшой театър ще отбележи юбилея на великата балерина Мая Плисецкая (1925-2015), която днес щеше да навърши 90 години, съобщава БТА. 

 

В два поредни дни – петък и събота, на Историческата сцена на Болшой театър ще се състоят концертите "AVE МАЯ". Сценариите за тях е написала самата Плисецкая, съобщи генералният директор на театъра Владимир Урин. Той припомни, че се е срещал с балерината през пролетта в Москва и двамата са обсъждали гала концерта в нейна чест. 

 

По желание на Плисецкая режисьор на концертите е Андрис Лиепа. По думите му великата балерина сама е определила какво да съдържат те, така че той на практика е играл ролята на втори режисьор. 

 

Лиепа съобщи, че според желанието на Плисецкая в концерта участва любимият й ансамбъл "Игор Мойсеев". На сцената на Болшой театър ще се изявят и възпитаници на балетната школа на град Толиати, която носи името "Мая Плисецкая", както и Театърът на танца на Алла Духова "Тодес". 

 

В първата част от спектакъла са включени фрагменти от балети като "Спящата красавица", "Бахчисарайски фонтан", "Дон Кихот", "Лешникотрошачката", "Лебедово езеро" и др. Ще ги изпълнят солисти на балета на Болшой театър като Мария Александрова, Екатерина Крисанова, Олга Смирнова, Екатерина Шипулина, Нина Капцова, Евгения Образцова.

 

Във втората част са поканени само звезди. Уляна Лопаткина ще представи "Смъртта на розата", а Диана Вишньова ще танцува прочутото "Болеро" в постановка на Морис Бежар. 

 

Третата част ще е посветена изцяло на "Кармен-сюита" със Светлана Захарова. 

 

Вечерта ще завърши с моето излизане на сцената на музиката на "Болеро", написала Плисецкая. 

 

"Така ще бъде. Съвременните технологии го позволяват. Зрителите ще видят живата Плисецкая", увери Лиепа.