Очаква се приходите да надхвърлят 20 милиарда лева

 

В парламента продължава гласуването на бюджета за следващата година. След като във вторник дебатите по разпределението на държавните пари продължиха до късните часове на деня, очаква се днес това да се повтори.

Още по темата

 

В Бюджет 2016 е заложено общият размер на приходите да надхвърли 20 милиарда лева, което е рекорд в новата българска история. Рекордни ще са и разходите – над 22 милиарда лева.

 

Във вторник народните представителите не приеха идеите на опозицията за отпускане на повече пари за общините, висшите държавни училища, както и за социални разходи.

 

Вчера народните представители успяха да приемат бюджета на Здравната каса и държавното обществено осигуряване. Идеята на новото правило е парите за здраве да се определят предварително за всеки регион и всяка болница в него. Досега разплащането ставаше на парче. 

 

Обезщетението за майчинство ще остане същото като сега - 340 лева. И все пак какво приеха до момента - 420 лева става минималната заплата догодина, незначителен скок на пенсиите от юни - те ще се индексират с 2,9 % - колкото е инфлацията, а утре остава и окончателно да решат детските надбавки да се вдигнат с едва 2 лева - от 35 на 37 лева. 

 

Депутатите минаха и през бюджетите на всички институции. Минаха през съдебната власт, мвр - където приеха милиард и 127 милиона за ведомството, спорните придобивки, които вдигнаха полицаите на протест, се запазват. И така стигнаха до правосъдието и парите за него.