Обама призова за закон за ограничаване на притежаването на оръжие

 

Кърваво нападение разтърси САЩ. Десетки бяха убити и ранени, след като двама души атакуваха с автомати социален център в Калифорния.

 
По последни данни 14 души са загинали, а най-малко 17 ранени. Вече са идентифицирани и нападателите. Става дума за 28-годишен американски гражданин на име Саид Фарук и жена на 27 години, която се казва Ташфин Малик. Според техни близки двамата са били съпрузи.

 

Трагедията се разиграла по време на коледно парти за персонала на агенцията за социални

Още по темата

услуги за инвалиди в Сан Бернардино, Калифорния. Двамата тежко въоръжени нападатели откриват огън по събралото се множество. Първоначално не беше ясно дали стрелците са били двама или трима.

 

"Дъщеря ми изпрати есемес към 11 и 16 сутринта, че се е включила противопожарната аларма. Казали на всички да легнат на земята и да не напускат офисите. През цялото време ни пишеше, че в сградата има въоръжени нападатели", Мара Гарсия, майка на служител в сградата.

 

"Бяхме се скрили под едно бюро. Държах малката до мен, слава Богу, че е добре, спасихме се! Молим се за тези, които загинаха и за близките им", споделя Кийт Мейнуол.

 

Свидетели разказаха, че Фарук присъствал на празненството, но след кратък спор си тръгнал. Скоро след това, заедно с партньорката си, се върнал тежко въоръжен и двамата открили стрелба.

 

"Фарук е работил от 5 години в общинската здравна служба. Той присъствал на партито, но си тръгнал ядосан. Благодарение на тази информация ние се натъкнахме на него в квартал Редландс, след което започна преследване. Той е един от убитите", уточниха от полицията в Сан Бернардино.

 

Роднина на нападателя не скри изненадата си и заяви, че е шокиран.

 

"Говорих с него преди седмица… Нямам представа защо го е направил... Нямам абсолютно никаква представа… самият аз съм шокиран", заяви Фархан Кан, роднина на един от нападателите. 

 

Четири часа след атаката разследването отвело полицията до дом в съседното градче Редландс. В близост открили кола, с която се предполага, че избягали убийците. Последвало преследване, а заподозрените открили огън по полицията. В крайна сметка и двамата загинали в престрелката. Леко ранен е и един полицай.

 

Президентът Барак Обама реагира остро, като заяви, че подобни инциденти нямат аналог никъде по света. За пореден път той призова да се приеме закон за ограничаване на притежанието на оръжие.