Това обаче няма да се случи в следващите 7-8 месеца

 

В България токът за домакинствата може да поскъпне при пълното отваряне на пазара на електроенергия. Прогнозата е на експерти от Европейската комисия. 

Още по темата

 

Според тях скокът ще е само веднага след като минем на свободния пазар. Европейската практика обаче показва, че с времето пазарът ще си свърши работата и цените ще се балансират, а дори могат да паднат под сегашните нива. Докато дочакат това обаче, мнозина от нас, които и сега едва свързват двата края, сериозно ще се притеснят.

 

Преди две години  Нова ви показа как Иванка Андонова чака на опашка за помощи. Две години по-късно тя не мисли за предстоящата Коледа, а за предстоящата сърдечна операция и за това как ще я плати и признава, че ако токът поскъпне може и да й се наложи да стои на тъмно.

 

В крайна бедност като Иванка живеят над един милион българи. Държавата обещава да им помогне, ако токът поскъпне.

 

„Докато не изясним механизмите за тяхната защита, докато не изберем кои да са точно защитените хора, няма да предприемем никакви мерки, които да предизвикат стрес за тях. Никой не трябва да се притеснява за шоково поскъпване на цената на електрическата енергия”, обясни енергийният министър Теменужка Петкова.

 

Нещата ще се случват плавно и поне още 7-8 месеца ще купуваме тока си както досега. Чакаме Световната банка да ни даде съвет как най-безболезнено и ефективно да отворим пазара и за битовите клиенти. Европа пък ще ни съветва как да помогнем на най-уязвимите.

 

„В Румъния ситуацията беше подобна. Там определиха една група от уязвими потребители на базата на възрастта, доходите и социалния им статус. В тази група се оказаха близо 12% от домакинствата в страната. Това беше през 2013 година. Две години по-късно, техният брой е намалял с 4,5%, защото с отварянето на пазара, животът на тези хора се подобри, доходите им се увеличиха, така че броят на тези уязвими потребители може да бъде намален”, коментира Клаус Дитер-Борхард,  директор на дирекция „Вътрешен енергиен пазар“ в ЕК. Едно е ясно – критериите за това на кого да се помага ще са различни от тези за помощите за отопление.

 

Повече от добра за България пък ще се окаже енергийната борса, която тестово заработи днес, смятат от ЕК. Тук среща си дават производители, търговци и купувачи на електрическа енергия. Така че всичко да е ясно и прозрачно, цените да се определят на пазарен принцип и един ден ползите от него да достигнат и до леля Иванка.