Продължават политическите брожения за стабилността на управлението

 

На фона на протестите продължават политическите брожения за стабилността на управлението. Според Лютви Местан предсрочни избори не са изключени. След труса последва политически вакуум, който всеки употреби според собствените си потребности. Радан Кънев - за да защити новия си опозиционен статут. 

 

"Г-н Борисов и ГЕРБ направиха много тежък политически избор дали това правителство ще се занимава с реформи, или не. Прецениха, че комфортът им от гледна точка на лобитата в съдебната власт - същите, които ги свалиха от власт, които им спретнаха Костинброд, които избраха Пеевски - същите тези хора бяха припознати от Борисов като партньори в сегашното му управление”, заяви Кънев. 

 

СДС вече си прецени и избра оцеляването на властта за сметка на реформаторското оцеляване. 

 

"На този етап не мисля, че има аргументи за оттегляне от властта”, заяви Божидар Лукарски.

 

Все пак окончателното решение на блока предстои, а третата партия в него тактически изчаква и държи в напрежение и едните, и другите. 

 

"За мен лично целостта на блока е преди всичко. Ако няма да има съдебна реформа, аз лично не бих останал в управляващото мнозинство”, коментира Найден Зеленогорски. 

 

На този етап не е ясно кой остава и кой си тръгва, но по въпроса с оставките управляващите демонстрираха увереност. За самочувствието зад всеки ъгъл в парламентарните кулоари се вадеше железен аргумент - 204-ма гласували за поправката, която обърна каруцата, са доста повече от двама, които хвърлят оставки заради нея. От тази позиция лидерът на ДПС Лютви Местан нанесе финален удар по Реформаторите, които отдавна са му трън в очите.

 

"Час по-скоро Реформаторският блок трябва да излезе от това състояние. Лидер в опозиция, партията във властта и един билюк министри”, коментира той.

 

Ако не, по думите му е възможна криза и дори предсрочни избори. Все пак ДПС натърти отново - на власт в рамките на този парламент няма да идва.