По-рано руският президент изрази учудване от позицията на българското правителство по въпроса

 

„И руският президент днес е дал интервю, в което вече и на него му е ясно, че Европейската комисия и спирането на „Южен поток“ беше заради това, че България не е била против Русия, а е изпълнявала като лоялен член всички санкции, всички  разпоредби и Третия енергиен пакет и изискванията, които сме имали към всички газови проекти“. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел, където е за срещата на Европейския съвет. 

 

Преди нея българският премиер се срещна са германския канцлер Ангела Меркел, с която са обсъдили газовия хъб „Балкан”. 

 

„Газовият разпределител, който може да поеме газ не само от нашите три находища, но и от интерконектора, който правим с Гърция и азерският газ, който би могъл в бъдеще да дойде от посока Турция. И разбира се ако те имат желание да докарат газ до нашия бряг, до нашата граница по същия начин, както в „Северен поток 2“, частни компании да го купуват, да си плащат транзитните такси по нашите газови магистрали, а България да печели от това“, добави премиерът.

 

Борисов посочи, че е искал Меркел, като един от важните хора в Европа, да знае за българските планове.

 

По-рано днес руският президент Владимир Путин определи българската позиция по темата „Южен поток” като „беззъба” и противоречаща на интересите на страната.

 

Мен ме изумява позицията на българското ръководство. Непонятно е по какви съображения се пренебрегват национални интереси”, заяви руският президент по време на годишната си пресконференция.

 

„България щеше да получава 400 млн. евро всяка година само от транзит. Бяхме готови да реализираме проекта, но просто нямахме тази възможност”, добави Путин.


 
Руският президент коментира, че проектът „Турски поток" ще бъде реализиран, но ако Турция подсигури гаранции от Брюксел”. 

 

„Нужно ни е Европейската комисия да даде писмени гаранции, че всички маршрути, включително евентуалният маршрут през Турция, се явяват приоритет и ЕК ще ги поддържа", заяви Путин.