До 23 декември тези, които не са плащали данък "здраве", могат да се издължат

 

Изтича крайният срок, в който може да възстановим здравните си права на по-ниска цена. До 23 декември българите, които не са плащали данък "здраве" повече от 3 месеца трябва да се издължат на държавата.

 

Ако обаче пропуснат този период, догодина същата услуга ще им струва двойно повече. През юни депутатите решиха, че от началото на 2016-а всички неосигурени, които искат да се върнат обратно в системата, ще трябва да покрият здравните си вноски за пет години назад, а не за три както е в момента.

 

Крум Крумов също доскоро беше с прекъснати здравни права.  Научава случайно, че крайният срок за евтино плащане на осигуровки изтича Благодарение на парите, които е спечелил, докато бил на гурбет в Германия, той успява да си възстанови здравните права.

 

И ако в момента възстановяването на здравни права струва около 700 лева, то след 29 декември ползването на безплатна медицинска помощ ще излиза по-солено на неосигурените.

 

 „Периодът става пет години, но и периодът, в който се олихвяват невнесените вноски става по-дълъг. Така че се получава една ситуация, при която сумата, която ще се заплаща догодина ще е приблизително два пъти по-голяма”, обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров.

 

От НАП отчитат, че се увеличава броят на българите, които са се възползвали от гратисния период за плащане на здравни вноски в последните дни.

 

Репортери: Марина Малашева и Биляна Борисова