Какво си пожелаха малките затворници?

 

В затвора в Бойчиновци Коледата е  невъзможна. Невъзможна, защото героите ни не празнуват със семействата си. Защото са нарушили закона и излежават присъди в единствения затвор за непълнолетни престъпници у нас. Тук излежават присъди 70 малолетни и непълнолетни момчета на възраст между 14 и 18 години. 

Още по темата

 

20% от тях са извършили тежки престъпления. Сред тях има и убийци. Всеки плаща за грешките си зад решетките. Искат втори шанс. За празниците си пожелават свобода.

 

Те пеят, учат и спортуват. Приличат на обикновени тинейджъри. Само че всеки от тях има история, довела го зад дебелите стени на затвора за непълнолетни престъпници  в Бойчиновци. Тук са, защото са  крали, изнасилвали, пребивали, убивали. За някои това е първата Коледа далеч от близките. А други посрещат поредната Нова година зад решетките.

 

"Съжалявам най-много, че ми липсва семейството, друго нищо. Защото няма по-хубаво нещо от свободата и от семейството", споделя Орлин. 

 

На Коледа младежите си спомнят за живота си навън. Вярват ,че са се поправили и искат прошка. Като 20-годишният Севдалин. Когато идва в Бойчиновци, той е едва на 15. Извършил е тежко престъпление. Осъден е на 6 години за изнасилване.

 

Повечето от осъдените в Бойчиновци нямат детски спомени, към които искат да се връщат. Не семейната среда обаче решава съдбата на 18-годишния Орлин от Русе. Преди решетките, момчето е било 14 пъти  републикански шампион по бокс. От малък тренира. Боксирал се е и на световно ниво. Вместо на върха, боксът го води в затвора.  След пиянско сбиване е осъден за побой. 

 

Повечето от момчетата в "Бойчиновци" имат мечти, които вярват, че ще сбъднат, като си върнат свободата. Вижте какво си пожелават!