И това ли е причината за напрежението около доставките на газ за „Овергаз”?

 

Газпром” и Русия изпитват проблеми с Украйна и Турция. Това, което виждате сега е, че има опити да се възстанови проектът „Южен поток” и скоро ще започнат опити за възстановяване на „Бургас - Александропулис”. Това заяви бившият български посланик в Москва Илиян Василев в коментар около кризата с „Овергаз” в навечерието на Нова година. 

 

По думите на Василев за Русия газовата търговия не е толкова значима, колкото търговията с петрол, а през Новосибирск и през Босфора минават около 60% от суровия нефт. 

Още по темата

 

„Овергаз” разшири периметъра на своята дейност. От една компания, която се занимаваше само с дистрибуция, тя започна да търгува, да продава на индустриални клиенти. Именно там липсваше договорка. Тя започна да иззема пазар от „Булгаргаз”, което е предизвестие какво ще се случи в либерализиран пазар”, обясни Илиян Василев. 

 

По думите му от гледна точка на „Газпром” интересът им е да запазят максимално дяловете си на пазарите навсякъде, а тези дялове непрекъснато падат – Русия губи турския пазар, губи почти целия украински. 

 

„Газпром” е в много тежка ситуация. От есента вървят много активни преговори между участници от България и „Газпром”, заяви бившият посланик. 

 

По думите му след 2009 година не е направено нищо по отношението на диверсификацията.

 

„Благодарение на министър Петкова имаме интерконектори и това беше постигнато с доста големи трудности”, заяви Василев. 

 

Повече гледайте във видеото!