Единици са двойките, които търсят помощ при терапевт

 

Над 10 000 развода само за година у нас. Данните показват, че това са почти половината от годишният брой сключени бракове за 2014-а. Масово българите не успяват да преодолеят кризите в семейството, нито са склонни да потърсят специализирана помощ. 

 

Поне четири семейни трагедии през последните години завършиха фатално. Всичките се превърнаха в новина заради жестокостта на посегателството, което член от семейството упражни върху най-близките си. Психолозите са категорични – подобни трагедии биха могли да бъдат предотвратени, ако извършителите им бяха потърсили помощ. 

 

Решаването на проблемите е признак за емоционална култура, твърдят психолозите. Помощ от семейни терапевти в България засега са склонни да търсят твърде малко двойки. Размяна на ролите между партньорите, спиране на общуването, а понякога и финансови проблеми могат да са причини за раздор в българското семейство.

 

Ревността между партньорите е белег за изчезнала комуникация. Адвокати наблюдават и друга закономерност. Скок на молбите за развод има след празниците. 

 

Начините за излизане от семейната кризата са говорене, разбирателство и обща цел, твърдят психолозите и адвокатите.