Появи се информация, че ще се закриват легла в лечебното заведение

 

Жители на Берковица излязоха на протест, заради намеренията за намаляване на броя на леглата в болницата в града.

 

"Болницата е в добро финансово състояние, нямаме дългове, работим по над 80 клинични пътеки", разказаха медици от лечебното заведение. "С цената на всичко ще отстояваме интересите на нашата болница", подчерта кметът на града инж. Милчо Доцов.

 

С новата здравна карта в болницата обаче ще бъдат орязани шест легла от отделенията, но се оказа, че не само това е проблема. Лазаринка Георгиева от Берковица, от дни е настанена в хирургично отделение. Жената се възстановява след тежка гинекологична операция. "Хората не могат да пътуват до София или до Монтана, затова болницата е необходима, важно е всяко едно отделение да съществува", подчертя тя. 

 

С новите изисквания за отделенията е възможно да няма достатъчно клинични пътеки, по които да работят лекарите. Така пациенти като Лазаринка ще трябва да се лекуват в друга болница. "Три отделения стават нефункционални, а самите лекари няма да останат, защото се ограничава дейността им. Те няма да стоят в отделение, което не работи", коментира главната сестра в болницата Мариела Генова и уточни: "Ако болницата остане с едно вътрешно и едно детско отделение, възрастното население, което преобладава в този регион, ще трябва да пътува 30-40 километра, за да се лекува".

 

Хората в Берковица се заканиха, че са готови всеки ден да протестират, за да защитят болницата си.

 

Репортер: Биляна Борисова