Как се източват държавни пари показва Генка Шикерова

 

Държавата купува на завишени цени храната за бежанците. Това показва разследване на Генка Шикерова. 

Още по темата

 

Сделките за доставка на хранителни продукти бяха обявени за незаконни и от Агенцията за обществените поръчки. През лятото на миналата година от Агенцията за бежанците обявяват, че имат спешна нужда от доставка на храна за центровете за временно настаняване.

 

Аргументът – обявената обществена поръчка се обжалва, а запасите са изчерпани. От агенцията определят ситуацията като критична и сключват директно договори с избрани от тях фирми за над 320 000 лева.

 

При почти празни бежански центрове и при прогноза  за намаляване на потока от хора, малко преди Коледа, Агенцията за бежанците сключва втори договор и харчи още над 800 000 лева, вместо да обяви обществена поръчка.  Основната част от продуктите са купени на цени, по-високи от пазарните.

 

Проста сметка само за няколко артикула показва, че за храната на бежанците данъкоплатецът е платил със 130 000 лева повече в сравнение с пазарните цени на едро. Храните са поръчани на две фирми “Аллур” и “Оримекс”. Според Агенцията за бежанците са избрани, защото само те не са обжалвали обявената по-рано обществена поръчка.

 

От фирма „Аллур” не пожелаха да коментират пред камера. Писмено те обясниха, че са се вместили в ценовите изисквания на Агенцията. Опитахме се да се свържем и с фирма “Оримекс” със седалище в Свищов. След като не успяхме да открием складовете на фирмата, представител на фирмата се свърза с нас и обеща да отговори писмено на въпросите ни.

 

Още за скъпите храни за бежанците и как реагира Брюксел – темата продължава утре в „Здравей, България” и в неделя - след новините.