"Там, където няма осигурена ограда, ще поставим патрули", добави вицепремиерът

 

"Сегашното финансиране не ни осигурява ресурс за ограда по цялата граница с Турция. Там, където няма осигурена ограда, ще поставим патрули", заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова, цитирана от БГНЕС.

 

„Първо покриваме най-рисковите участъци, след това, там, където сме изградили пътя, и накрая най-трудните райони. Мерките по реките били засега екипиране с лодки. За последната част от оградата все още няма изчисление колко ще струва”, уточни тя.

 

По-рано пред членовете на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред силовият министър посочи, че изграждането на защитното съоръжение е ключово за общата система на сигурност, която поддържаме в момента и планираме да осигури сигурността по отношение на бежанската вълна.

 

Бъчварова припомни, че преди месец правителството отпусна 32, 5 млн. лв. за втората част на съоръжението по границата, която беше планирана през миналата година. „По план до май трябва да имаме 56 км изградена ограда. Усложнението идва от това, че заедно с оградата, строим и пътищата, които са успоредно до нея и това е допълнително условие, но без него не може да се изгради оградата”, поясни вътрешният министър.

 

Тя съобщи още, че днес правителството е отпуснало нови 35 млн. лв., които подсигуряват изграждането на следващата част, която беше планирана миналата година, без участъците около реките Резовска и Марица.

 

„В тази сума се включват около 600 000 лв., които са за проектиране на останалата част и трябва да започнат сега успоредно с доизграждането на останалите части. Преразгледахме проекта, за да стане по-бързо и евтино. Направихме някои подобрения и в някои участъци с по-сложен терен планирахме на територията на страната да са прави участъци”, каза Румяна Бъчварова.

 

По думите й областните управители я уверили, че юни, юли или най-късно септември в някои от участъците предварително планираната дължина може да бъде изградена.

 

"Ще доизградим и останалите етапи на оградата, в зависимост и от възможностите за допълнително финансиране. Поискали сме от ЕК сериозна сума, която да ни подпомогне и за изграждането на пътищата. По 3 линии започваме работа в момента. В понеделник имаме среща с областните управители, за да приемем графика за самото изграждане, който е седмица по седмица", подчерта Бъчварова и поясни, че Брюксел не може да финансира мерки и съоръжения по вътрешните граници.