По случая се е самосезирала Окръжната прокуратура в Хасково

Комисия проверява разрушен тютюнев склад в Харманли, за който група общински съветници твърди, че е паметник на културата, пише БГНЕС. Междувременно Окръжната прокуратура-Хасково съобщи, че се е самосезирала за казуса.

 

Още по темата

92-годишната сграда на тютюневата промишленост беше разрушена с багер на 21 февруари. От Националния институт по недвижимо културно наследство са предоставили документи на съветници от местния парламент, че разрушената сграда е паметник на културата от 1977 г. Това е потвърдено и от Главната дирекция "Инспекторат по опазване на културното наследство". Екипът на дирекцията беше на място днес в Харманли, за да направи проверка по случая.

 

От Община Харманли съобщиха, че сградата е била опасна за хората. По тяхна информация сградата не фигурира в списъка с ценности нито от национално, нито от местно значение. Бившият тютюнев склад е частна собственост и беше разрушен по решение на собственика след многобройни писма от страна на Община Харманли за обезопасяването или премахването на сградата.

 

Припомняме, че преди дни в центъра на Пловдив започна събарянето на емблематична сграда. Унищожаването на сградата стана само ден преди тя да бъде обявена за паметник на културата. Министерство на културата разпореди спиране на събарянето на тютюневия склад, а от Окръжната прокуратура в Пловдив съобщиха днес, че по случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител.